Πρόληψη

Η πρόληψη στον τομέα της Παιδοδοντιατρικής έχει διπλή έννοια. Ο αρχικός σκοπός της είναι να αποτρέψει την εμφάνιση βλαπτικών καταστάσεων, όπως η τερηδόνα και οι νόσοι των ούλων στα παιδιά, ενώ η δευτερογενής πρόληψη έχει ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν σε πρώιμο στάδιο με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνήθως από τη νηπιακή ηλικία εκδηλώνονται τα πρώτα προβλήματα, τα οποία θα ακολουθούν το παιδί σε όλη τη ζωή του.

Στόχος της πρόληψης στην Παιδοδοντιατρική είναι να θέσει τις βάσεις σε ένα παιδί, ώστε πάντα η στοματική του υγεία να είναι άριστη. Το χαμόγελό μας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέσα έκφρασής μας και επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική μας κατάσταση.Άλλωστε το χαμόγελο δεν είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπουμε σε κάποιον;

Ακολουθήστε τις συμβουλές και τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου

Ακολουθώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου, σε συνδυασμό με τις τακτικές εξάμηνες προληπτικές επισκέψεις για καθαρισμό/φθορίωση και επικαλύψεις, το παιδί θα διατηρήσει ένα υγιές και όμορφο στόμα που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Το πλάνο παρακολούθησης του παιδιού εξατομικεύεται ανάλογα με τα προβλήματά του, έτσι σε παιδιά με πολλές τερηδόνες και παθήσεις των ούλων συνιστάται έλεγχος τακτικότερα του εξαμήνου, ώστε να προληφθούν και να διορθωθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

Καθαρισμός

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στη συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας και πέτρας στην παιδική ηλικία. Η ελλιπής στοματική υγιεινή, η λανθασμένη χρήση οδοντόβουρτσας, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η μη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο είναι μόνο κάποιοι από αυτούς.
Η πρόληψη που αφορά τις παθήσεις των ούλων αφορά την αποτελεσματική αφαίρεση της πέτρας και της πλάκας και τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Είναι απαραίτητο, δύο φορές το χρόνο, να επισκεπτόμαστε τον Παιδοδοντίατρο ώστε να γίνεται έλεγχος, καθαρισμός των δοντιών των παιδιών και φθορίωση, ώστε να διατηρούνται τα δόντια και τα ούλα υγιή.
Γίνεται με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, με το παιδί να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία. Κάθε φορά στο παιδί διδάσκεται η ορθή χρήση της οδοντόβουρτσας ενώ δίνονται οδηγίες στο γονέα πώς πρέπει να καθοδηγεί το παιδί του στο βούρτσισμα, πώς πρέπει να είναι η οδοντόβουρτσα που επιλέγει και ποια είναι η ενδεικνυόμενη ποσότητα φθορίου ανάλογα με την ηλικία.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φθορίωση

Το φθόριο αποτελεί χημικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα και απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία ενός οργανισμού. Περιέχεται σε τροφές (πχ. ψάρι, κοτόπουλο) καθώς και σε οδοντιατρικά σκευάσματα και σκευάσματα στοματικής υγιεινής .
Στο στόμα η αντι-τερηδονογόνος του δράση έχει γίνει γνωστή πάνω από έναν αιώνα και αφορά την επανασβεστοποίηση της αδαμαντίνης σε αρχικά στάδια τερηδόνας, τη βελτίωση της αντοχής της αδαμαντίνης και του δοντιού, καθώς και τη δημιουργία ανθεκτικότητας στα όξινα παράγωγα των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας που προκαλούν την τερηδόνα. Τα τελευταία έτη υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του φθορίου. Είναι όμως γεγονός ότι δεν αφορούν το φθόριο γενικά σαν ιχνοστοιχείο αλλά τη δόση και τον τρόπο χορήγησής του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι θα προτρέπαμε το παιδί μας να τρώει τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή ασβέστιο, γιατί συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του, αλλά δεν θα του δίναμε συμπληρώματα διατροφής σε μεγάλες δόσεις για να μην δηλητηριαστεί. Αντίστοιχα, το φθόριο όταν εφαρμόζεται τοπικά και ελεγχόμενα από τον Παιδοδοντίατρο μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, χωρίς καμία απολύτως αρνητική συνέπεια. Φθορίωση λοιπόν είναι η άμεση τοποθέτηση φθορίου στα δόντια του παιδιού με τοπικό και όχι συστηματικό τρόπο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Παιδοδοντιάτρων όλου το κόσμου, το φθόριο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της τερηδόνας. Τα παιδιά μπορεί να λάβουν φθόριο με δύο τρόπους, τον τοπικό (οδοντόκρεμες, οδοντιατρεία) και το συστηματικό (π.χ. φθορίωση πόσιμου νερού-κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα). Ο τοπικός τρόπος που εφαρμόζεται στο Παιδοδοντιατρείο μας, αφορά την τοπική εφαρμογή φθορίου είτε με τη μορφή ζελέ είτε με τη μορφή βερνικιού. Είναι μια διαδικασία σύντομη, ανώδυνη και ασφαλής και γίνεται συνήθως δύο φορές τον χρόνο αμέσως μετά τον καθαρισμό των δοντιών, εκτός από εξατομικευμένες περιπτώσεις που μπορεί να γίνει πιο τακτικά ή πιο αραιά.

Επικαλύψεις (Sealants-Κάλυψη οπών και σχισμών)

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δραστικό μέτρο πρόληψης της εμφάνισης της τερηδόνας. Εφαρμόζονται κυρίως στους πρώτους μόνιμους γομφίους που ανατέλλουν συνήθως μετά τα 6 έτη πίσω από τα υπόλοιπα νεογιλά δόντια και είναι τέσσερις (ένας σε κάθε γωνία του στόματος).
Εφαρμόζονται επίσης σε οποιοδήποτε νεογιλό ή μόνιμο δόντι κρίνει ο Παιδοδοντίατρος ότι έχει βαθιά βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές) και είναι αδύνατον να καθαριστεί με τη χρήση οδοντόβουρτσας.
Η εφαρμογή είναι σύντομη και ανώδυνη, ενώ το δόντι δεν επηρεάζεται καθόλου. Η επιφάνεια προετοιμάζεται ώστε να φύγουν υπολείμματα τροφών και η τοποθέτηση γίνεται άμεσα χωρίς να χρειάζεται να τροχιστεί το δόντι. Αποτελούν λευκές ή διαφανείς επιστρώσεις που δεν φαίνονται και τοποθετούνται σαν μεμβράνη πάνω στο δόντι, προστατεύοντας όλη τη μασητική επιφάνεια, που είναι η περιοχή που χαλάει συνήθως. Εάν τοποθετηθούν σωστά έχουν μεγάλο χρόνο ζωής, όσο και ένα σφράγισμα, καθώς στις τακτικές επανεξετάσεις του παιδιού ελέγχονται κάθε φορά.Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί, θα έχει τα δόντια του μόνιμα προστατευμένα. Το ποσοστό μείωσης της τερηδόνας στα δόντια που έχουν καλυφθεί είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει μέχρι και το 80%.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Οδηγίες στοματικής υγείας και διατροφής

Για μας η στοματική σας υγεία είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Το παιδί καθοδηγείται μέσω προγράμματος ημερολογίου διατροφής να μάθει να ξεχωρίζει τις τροφές που πρέπει να φάει και πότε να τις τρώει, καθώς και πώς να φροντίζει τα δόντια του μετά, πάντα με την καθοδήγηση του Παιδοδοντιάτρου και του γονέα. Η βάση ενός προληπτικού προγράμματος είναι το παιδί μαζί με την οικογένειά του, να εκπαιδευτεί να τρώει υγιεινά και να μην στερείται τις λιχουδιές και τα σνακ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει αρνητικά το στόμα του.

Επικοινωνήστε μαζί μας