Εμφράξεις (Σφραγίσματα)

Τα σφραγίσματα αποτελούν τη συνηθέστερη επανορθωτική εργασία των οδοντιάτρων και χρησιμοποιούνται για να αποκατασταθούν βλάβες που έχουν προκληθεί συνήθως από τερηδόνα ή σπάσιμο δοντιού. Η πιο πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα κατέδειξε ότι 3 στα 5 παιδιά ηλικίας 5 ετών εμφανίζουν τερηδόνα και 7 στα 10 παιδιά στην ηλικία των 12 ετών.
Αρχικά αφαιρείται το κατεστραμμένο τμήμα του δοντιού και στη συνέχεια τοποθετούνται τα ειδικά υλικά των σφραγισμάτων. Μ’ αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του δοντιού και εμποδίζονται τα μικρόβια του στόματος να δράσουν περαιτέρω μέσα στο δόντι και να το καταστρέψουν περισσότερο.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σφραγισμάτων με συνηθέστερα τα σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης. Έχουν σαν πλεονέκτημα την εύκολη και σε μια επίσκεψη τοποθέτηση καθώς και τη χρωματική απόδοση του δοντιού. Οι σύνθετες ρητίνες φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και περιοδικά μπορεί να χρειαστούν μικρο-διορθώσεις. Αποτελούν το ιδανικό υλικό εκλογής στην Παιδοδοντιατρική στις περιπτώσεις που το δόντι δεν έχει καταστραφεί πλήρως.

Πολφοτομή

Λόγω του μικρού όγκου των νεογιλών δοντιών είναι εξαιρετικά εύκολο και γρήγορο η τερηδόνα να φτάσει στο νεύρο του δοντιού.Σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατον να σφραγιστεί μόνο το δόντι, καθώς έχει επηρεαστεί και το νεύρο του δοντιού. Η θεραπεία εκλογής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πολφοτομή.
Η διαδικασία της πολφοτομής είναι απλή και ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη. Μετά την τοπική αναισθησία του δοντιού και την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματός του, τοποθετείται μέσα στον πολφό ειδικό αντισηπτικό και αντιμικροβιακό σκεύασμα. Το σφράγισμα πάνω από την πολφοτομή μπορεί να γίνει στην ίδια ή σε άλλη επίσκεψη αναλόγως με το δόντι.
Η πολφοτομή είναι ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης νεογιλών δοντιών με τερηδόνα, αρκεί το δόντι να μην έχει νεκρωθεί, να μην πονάει αυτόματα και ειδικά τη νύχτα, να μην κουνιέται καθώς και να μην έχουν καταστραφεί οι ρίζες του. Έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, γύρω στο 80-90%, είναι όμως πιθανόν δόντια με πολφοτομή να φύγουν νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο από το στόμα, καθώς ο οργανισμός του παιδιού προσπαθεί να τα διώξει για να φέρει το μόνιμο δόντι νωρίτερα.
.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Η ενδοδοντική θεραπεία, η γνωστή σε όλους απονεύρωση είναι η θεραπεία εκλογής στα μόνιμα δόντια που η τερηδόνα έχει φτάσει στο νεύρο ή έχουν σπάσει λόγω τραύματος. Στα νεογιλά δόντια έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, καθώς, όταν ένα νεογιλό δόντι έχει νεκρωθεί, οι ρίζες του απορροφώνται από τον οργανισμό του παιδιού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον να μπορέσει κάποιος να δουλέψει μέσα σε αυτές και να τις καθαρίσει αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση που το δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία, είναι πολύ σημαντική η προσεκτική αξιολόγηση του δοντιού με ακτινογραφικό έλεγχο, ενώ οι γονείς πρέπει να ευαισθητοποιούνται γι’ αυτό το ενδεχόμενο όταν το παιδί αναφέρει οξύ, συνεχή και νυχτερινό πόνο.

Εξαγωγές

Στο Παιδοδοντιατρείο μας προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να σώζουμε όλα τα δόντια. Δυστυχώς, κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό, οπότε είναι αναγκαίο το δόντι να εξαχθεί. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι όταν ένα δόντι έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατη η αποκατάστασή ή όταν το δόντι έχει νεκρωθεί και έχει δημιουργήσει απόστημα ή συρίγγιο. Το τελευταίο αποτελεί επιβλαβή κατάσταση για τη στοματική αλλά και τη γενικότερη υγεία.
Οι εξαγωγές νεογιλών δοντιών αποτελούν διαδικασία ανώδυνη και σύντομη. Στο παιδί θα ζητηθεί να απέχει από αθλητικές δραστηριότητες εκείνη την ημέρα, ενώ αναλόγως με την ηλικία του παιδιού και το δόντι που αφαιρέθηκε, θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται να τοποθετηθεί στην περιοχή κάποιο μηχάνημα διατήρησης του χώρου στο σημείο που έγινε η εξαγωγή.

Αθλητικοί Νάρθηκες

Οι οδοντιατρικοί αθλητικοί νάρθηκες είναι φτιαγμένοι πάνω στο στόμα του παιδιού σας από το εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριό μας,από ειδική σιλικόνη. Χρειάζονται δυο επισκέψεις για τη δημιουργία τους, καθώς στην πρώτη επίσκεψη θα πάρουμε μέτρο (αποτύπωμα) του στόματος του παιδιού ενώ στο δεύτερο ραντεβού θα γίνει η παράδοση και θα δοθούν οδηγίες. Είναι εύκαμπτοι, ιδιαίτερα ανθεκτικοί, δεν ενοχλούν καθόλου και βγαίνουν σε όλα τα χρώματα ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
Τα παιδιά τους χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το μπάσκετ, το καράτε κ.τ.λ. ενώ με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα δόντια και οι γνάθοι.

.

Ηλεκτρονική ανώδυνη αναισθησία

Μια από τις μεγαλύτερες φοβίες των παιδιών (ή και των μεγάλων ) στον οδοντίατρο είναι η αναισθησία. Είναι γεγονός ότι ο μικρός ασθενής φοβάται το τσίμπημα της βελόνας και τον πόνο, όσο και ενοχλείται από το μούδιασμα μετά.
Πολλές φορές αυτό καταλήγει σε αναβολή της οδοντιατρικής επίσκεψης με αρκετές συνέπειες στη στοματική υγεία. Με την ηλεκτρονική αναισθησία όλα τα παραπάνω εξαλείφονται . Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος που μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά την συμβατική αναισθησία με την ένεση. Ο ασθενής δεν αισθάνεται σχεδόν τίποτα κατά τη διάρκεια της αναισθησίας ενώ χείλη και γλώσσα δεν μουδιάζουν. Με αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η θεραπεία σε διαφορετικές μεριές στο στόμα χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται το παραμικρό.Τα παιδάκια φεύγουν από το Ιατρειο χαρούμενα και ανυπομονώντας να ξαναέρθουν χωρίς καν να έχουν καταλάβει ότι τους έγινε αναισθησία..

.

Παιδικές θήκες (στεφάνες)

Οι παιδικές στεφάνες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση δοντιών τα οποία έχουν καταστραφεί τόσο, που είναι αδύνατον να σφραγιστούν. Μπορούν να τοποθετηθούν σε μια επίσκεψη με τρόπο απλό, καθώς είναι προκατασκευασμένες σε διάφορα μεγέθη, ενώ μπορεί να τροποποιηθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν τέλεια στο σχήμα του δοντιού.
Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το σύνολο του δοντιού από πιθανά κατάγματα ή επανατερηδονισμό, ενώ όταν πέσει φυσιολογικά το δόντι, πέφτει μαζί του και η στεφάνη, χωρίς να επηρεάζεται σε κάτι το διάδοχο μόνιμο δόντι.

.

Τραύμα δοντιών

Οι οδοντικοί τραυματισμοί των παιδιών είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην Ελλάδα, καθώς λόγω του καλού καιρού και των αυξημένων αθλητικών δραστηριοτήτων αναφέρεται ότι 2 στα 3 παιδιά έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο και τα δόντια μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Ανάλογη με το τι δόντια τραυματίστηκαν είναι και η αντιμετώπισή τους.
Είναι άμεση ανάγκη με το που χτυπήσει το παιδί να ενημερώσετε το εξειδικευμένο προσωπικό του ιατρείου μας, ώστε να σας καθοδηγήσει και να αντιμετωπίσει το συντομότερο το τραύμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα τραύματος.

Ορθοδοντική-Μηχανήματα Διατήρησης Χώρου

Στην περίπτωση που χαθεί πρόωρα ένα νεογιλό δόντι, είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε εάν χρειάζεται ένας στατικός ορθοδοντικός μηχανισμός για να διατηρήσει το χώρο σταθερό, ώστε το μόνιμο διάδοχο δόντι να ανατείλει στο στόμα χωρίς προβλήματα. Η χρήση ή όχι του μηχανήματος γίνεται από εμάς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το δόντι, το οποίο έχει φύγει. Έτσι, ο χώρος στον οποίο πρόκειται να ανατείλει το μόνιμο δόντι δεν θα κλείσει από τα διπλανά δόντια και δεν διαταράσσεται η σύγκλειση, αποφεύγοντας στο μέλλον τη μακρόχρονη ορθοδοντική θεραπεία.
Τα μηχανήματα διατήρησης χώρου προετοιμάζονται και τοποθετούνται σε δύο επισκέψεις. Στην πρώτη επίσκεψη η Παιδοδοντίατρός μας θα πάρει μέτρα (αποτύπωμα) της περιοχής με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, ώστε να κατασκευαστεί πάνω στο στόμα του παιδιού σας το μηχάνημα (από εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο), ενώ στη δεύτερη επίσκεψη το μηχάνημα εφαρμόζεται. Πρόκειται για μηχανισμούς που κατασκευάζονται από ειδικά υλικά που δεν διαλύονται στο στόμα και δεν μπορούν να καταπωθούν. Είναι απαραίτητος ο τακτικός τρίμηνος επανέλεγχος μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος, ώστε να αξιολογείται η περιοχή και να ελέγχεται η σωστή συγκράτηση του μηχανήματος.

Γενική αναισθησία-μέθη

Όταν η συνεργασία του παιδιού είναι αδύνατη, λόγω της μικρής ηλικίας ή κάποιων ιατρικών καταστάσεων που καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία στο ιατρείο αδύνατη και μη ασφαλή, τότε η γενική αναισθησία ή η μέθη είναι μια λύση εκλογής. Είναι μέθοδος απολύτως ασφαλής και ελεγχόμενη, διαρκεί ελάχιστα (περίπου δύο ώρες) και το παιδί ολοκληρώνει σε μια επίσκεψη όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες. Μ’ αυτό τον τρόπο, το παιδί δεν έχει μνήμες από τη θεραπεία ενώ η αποκατάσταση των δοντιών ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η μέθοδος αυτή συνιστάται σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε πολύ μικρά παιδιά με πολλές και σοβαρές εργασίες στο στόμα τους, καθώς και σε εξαιρετικά φοβισμένα παιδιά που δεν μπορούν να συνεργαστούν με ασφάλεια. Συνηθίζεται να γίνεται όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά και ακραία προβλήματα τερηδόνας, όπως πολλές απονευρώσεις, πολφοτομές, εξαγωγές και στεφάνες, οι οποίες σε ένα παιδί που δεν συνεργάζεται, δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε ιατρείο. Γίνεται σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον νοσοκομείου, με παρουσία αναισθησιολόγου σε όλη τη διάρκεια και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και δεν απαιτείται η παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο το βράδυ.